Zdravé stravovanie nie je o odriekaní, ale o hľadaní iných alternatív

So zhoršeným zdravotným stavom idú ruka v ruke aj zlé stravovacie návyky. Ako sa tomu vyhnúť nám porozprávala výživová poradkyňa Jana Nehajová.

Počas veľkonočných sviatkov zvykne bývať naša chladnička o niečo plnšia ako obvykle. Vypekáme všakovaké dobroty, pripravujeme zemiakový šalát a rezne, ba čo viac, neobchádzame ani alkohol. Po sviatkoch však prídu dozvuky. Aby sa jedlo nevyhodilo, nasledujúce dni všetko dojedáme.

Motivovať by sa mal každý sám

Príbeh výživovej poradkyne Jany Nehajovej je typickým príkladom toho, kam nás môže dohnať zlá strava. Prvotný impulz zaoberať sa výživou začal u Ružomberčanky celkom nenápadne. Ako malé dievča obľubovala sladkosti a vždy bola bacuľka. A hoci mala ako dieťa dostatok energie, v dospelosti sa pridali bolesti chrbtice a trpeli aj kolená.

Hnedovláska neskôr pracovala deväť rokov v nemocnici ako rádiologický asistent. Časom si všimla, že dverami nemocnice prechádzali tí istí pacienti. Doktori si ich pohadzovali z oddelenia na oddelenie a nevedeli zistiť príčinu choroby. „Vtedy som si začala dávať dokopy všetky súvislosti a zistila som, že ich odlišné trápenia majú spoločného menovateľa,“ vysvetľuje dôvody, vďaka ktorým si vstúpila do svedomia.

S manželom sa presťahovala pred deviatimi rokmi do Prahy. Práve tam začala postupne meniť stravovacie návyky, urobila si kurzy v oblasti výživového poradenstva a na základe týchto vedomostí začala aj chudnúť. V súčasnosti opäť žijú v Ružomberku a svoje skúsenosti a vzdelanie ako certifikovaná výživová poradkyňa ponúka aj ostatným v podobe online poradenstva, prednášok alebo kurzov zdravého varenia.

Najdôležitejším dôvodom na zmenu stravovania by podľa odborníčky malo byť zdravie. „Chudnutie do svadby, do plaviek, alebo na nejakú oslavu nie sú motivácie kvôli sebe. Väčšinou je to kvôli tomu, aby sme sa páčili druhým alebo aby sme sa nehanbili niekde vyzliecť.“

Jesť zdravé jedlo s odporom nemá význam

Svoju špajzu mali manželia priamo v obchodíku, ktorý otvorili v roku 2013, keď sa vrátili z Prahy. V pultoch sa vynímali kvalitné potraviny, koreniny, ale aj kvalitná čokoláda. „Rozbehli sme ho, aby sme mali aj my, kde nakupovať zdravé potraviny, pretože v Ružomberku nič také komplexné nebolo. Už rok ho nemáme. Predali sme ho, ale obchod pokračuje ďalej.“

Mnohí ochutnali kuchyňu 38-ročnej odborníčky na výživu aj počas kurzov varenia. „Ukazujem ľuďom, ako sa dá s radosťou a intuitívne variť a že je to rýchle a naozaj chutné. Prinesiem všetky suroviny, predstavím ich a ukážem prípravu troch jedál,“ opisuje priebeh kurzového varenia. Netreba vraj žiadny recept. Dôležité je mať doma zdravé suroviny a správne ich použiť a kombinovať.

Vo svojej e-knihe Tajomstvo zdravého maškrtenia vysvetľuje, že aj sladkosti sa dajú piecť zdravšie a lepšie. „Keď som začínala piecť zdravo, tak som na začiatok vymenila múku a ubrala cukor a nahradila ho trstinovým. Učím, ako si prerobiť obľúbené sladkosti na zdravšie formy, ale takisto aj vysvetľujem, že z každej sladkosti neurobíme zdravšiu.“

Maškrtiť sa dá aj zdravo. (Zdroj: Jana Nehajová)

Pracuje tiež v Dolnom Kubíne. Pestúnkam starajúcim sa o deti v náhradnej starostlivosti vysvetľuje princípy zdravého stravovania.

Netradičné sviatočné menu

„Aj zemiakový šalát sa dnes dá urobiť zdravšie. Ak však chcete, aby v ňom bola majonéza, znížte pomer zemiakov a pridajte viac zeleniny. Majonézu jednoducho nahradíte kvalitným bielym jogurtom, alebo domácou tofunézou a rozdiel v chuti spozná len málokto. Šalát, by sme si mali s chuťou dopriať len raz a nie ho jesť celý týždeň. To platí aj na Vianoce, kedy sa v niektorých rodinách  urobí do lavóra alebo do vane,“ poznamenáva s úsmevom odborníčka.

Počas sviatkov by sme mali dbať aj na kombinácie. Nevarí sa len šalát alebo rezne, ale zo stola sa na nás usmievajú aj klobásy, údené a alkohol. „Prioritou pre našu pečeň je odbúrať z tela alkohol. Sú to navyše prázdne kalórie. Na trávenie jedla potom už neostáva energia. Jedlo si počas sviatkov nemusíme zakazovať, stačí jesť s mierou, nezabúdať na dostatok zeleniny a na pohyb,“ vysvetľuje princípy stravovania.

Jedálny lístok je u Nehajovcov počas sviatkov iný. „Počas sviatkov tradičné jedlo nemáme, ani nám to nechýba. Počas Veľkej noci som ani raz nemala šalát. Môjmu tráveniu by to aj tak neurobilo dobre.“

Podobne je to aj počas Vianoc. S manželom majú radi indickú kuchyňu a tak ju neraz vyskúšali aj počas Štedrého večera. „ Niekedy to naozaj s Vianocami nemá nič spoločné, no varíme a užívame si jedlo, na ktoré máme chuť,“ komentuje svoje netradičné zvyky Jana Nehajová.

Zdravý spôsob stravovania. (Zdroj: Jana Nehajová)

Prechemizované potraviny by mali zakázať

Tvrdí, že dnes sme sa s potravinami dostali do absurdnej situácie. Všetko, čo bolo kedysi normálne a prirodzené sme začali nazývať bio potravinami. „Aj chemické potraviny by sme mali označovať ako chemo a nie sa vysmievať z toho, že na potravinu, ktorá nie je chemicky ošetrovaná, musíme písať, že je to bio potravina,“ začína vysvetľovať problém s bio potravinami, ktoré opisuje ako návrat ku koreňom a k zdravému sedliackemu rozumu. Zároveň dodáva, že bežné potraviny, ktoré sú plné chémie, éčok a konzervantov by mali byť zakázané.

Manželia časom zistili, že im nechýba ani mäso. „Jesť mäso plné antibiotík, rastových hormónov a ktovie čoho, to zdraviu určite neprospieva. Našli sme rôzne chutné možnosti, čím ho nahradiť.“

Podľa milovníčky zdravého jedla chýba v ružomberských reštauráciách výber niečoho naozaj zdravého a vhodného aj pre vegetariánov. Tvrdí, že šaláty, ktoré prevádzky ponúkajú celoročne nie sú nutrične vždy plnohodnotné a zdravé jedlo. Je to len fáma. „V zime je to pre nás navyše silne ochladzujúce. Z prílišného jedenia surovej zeleniny a ovocia mávame studené ruky aj nohy a takáto strava oslabuje náš žalúdok aj slezinu.“

V budúcnosti by odborníčka rada absolvovala kurz tradičnej čínskej dietetiky. Hovorí, že je rokmi overená a pomáha aj uzdravovať. Vplyv stravy na naše zdravie je veľmi výrazný. „Myslím si, že v tejto dobe bude ešte viac dôležité uvedomiť si tieto súvislosti a zobrať zdravie do svojich rúk.“

Titulná fotografia – Výživová poradkyňa Jana Nehajová.

Som študentkou žurnalistiky na Katolíckej univerzite v Ružomberku. Počas štyroch rokov štúdia mi Ružomberok prirástol k srdcu, a preto ma zaujíma všetko, čo sa s mestom spája.