Tradičné liptovské vianočné recepty

Pozrite si recepty podobné tým, podľa ktorých varili štedrovečerné a vianočné menu naši predkovia nielen na Liptove.

Oblátky

700 ml vody

2 ks vanilkový cukor

4 PL oleja

320 g hladkej múky

Všetky suroviny zmiešame mixérom. Necháme odstáť, minimálne 2 hodiny, najlepšie cez noc. Ak by cez noc cesto príliš zhustlo, riedime vodou.

Trubičky

1 l vlažného mlieka

1 l vlažnej vody

1 kg hladkej múky

190 g masla

400 g kryštálového cukru

100 g vanilkového cukru

2 žĺtka

1 ČL soli

Vodu, mlieko, vajce, cukor premiešame mixérom; potom pridáme múku, na záver primiešame maslo rozpustené v mikrovlnke (ak by bola zmes príliš studená, maslo by sa zrazilo). Necháme odstáť, minimálne 2 hodiny, najlepšie cez noc. Ak by cesto cez noc príliš zhustlo, riedime vlažným mliekom.

Kapustnica s údenou rybacinou

1,5 l šťavy z kyslej kapusty

500 ml vody

za 3 hrste kyslej kapusty

25 – 50 g sušených húb

4 zrniečka nového korenia

2 – 3 strúčiky cesnaku

2 údené sladkovodné ryby

1 lyžicu bravčovej masti

1 cibuľu

1 lyžicu hladkej múky

majorán

4 uvarené zemiaky

Postup:

Do väčšieho hrnca dáme šťavu z kapusty, prilejeme vodu, pridáme kapustu, huby vopred namočené vo vode a nové korenie.

Varíme asi 20 minút, kým huby nebudú mäkké. Pridáme pretlačený cesnak, údené ryby a varíme približne 25 minút. Potom ryby vyberieme a odložíme.

Na rozohriatej masti opečieme cibuľu nakrájanú nadrobno a zaprášime múkou. Za stáleho miešania chvíľu opekáme a rozmiešame s trochou vody. Zápražku vlejeme do polievky, dochutíme soľou a majoránom. Prevaríme a odstavíme. Na tanieri podávame s varenými nakrájanými zemiakmi a uvarenou údenou rybou.

Ako sme varili si prečítate v nasledujúcom článku:

Tradičné liptovské vianočné menu

Opekance s makom a medom

500 g hladkej múky

1 vajce

2 lyžice oleja

Soľ

40 g droždia

400 ml mlieka

4 lyžice práškového cukru

100 g mletého maku

5 lyžíc medu

tuk na vymastenie

200 ml oleja

125 g masla

Postup:

Z múky, vajca, oleja, štipky soli a kvásku vymiesime cesto a necháme ho vykysnúť. Na doske odkrajujeme z neho trojcentimetrové šúľance a necháme ešte chvíľu nakysnúť. Plech potrieme tukom a každý šúľanec namočíme do oleja, aby sa pri pečení nezlepili. Šúľance dáme upiecť a necháme vychladnúť. Potom ich preložíme do misky namočíme teplým mliekom, posypeme práškovým cukrom, mletým makom a polejeme rozpraženým maslom. Všetko spolu premiešame a polejeme teplým medom.

 

Kyseľ

1000 g nasolenej baraniny

20 g sušených húb

1 cibuľa

1 strúčik cesnaku

2 klobásy

250 g kyslej kapusty

100 g sušených sliviek

citrónová kôra

1 lyžica hladkej múky

maslo

mletá červená paprika na zápražku

soľ

citrónová šťava

½ lyžičky cukru

2 dcl smotany

1 lyžica polohrubej múky

Postup:

Baraninu vložíme do vlažnej vody, pridáme umyté huby, cibuľu pokrájanú nadrobno, posekaný cesnak a varíme 1 až 1,5 hodiny. Potom pridáme umyté klobásy a kapustu. Po pol hodine varenia vyberieme uvarené klobásy aj s mäsom, ak je, samozrejme, už mäkké. Slivky umyjeme a uvaríme v troche vody s kúskom citrónovej kôry. Uvarené aj s vodou vlejeme do polievky. Z múky, masla a mletej červenej papriky pripravíme svetlú zápražku, ktorou zahustíme polievku tak, aby bola ako veľmi riedka omáčka. Podľa chuti osolíme, okyslíme citónovou šťavou a zjemníme cukrom. V smotane rozmiešame múku a polievku pomaly zatrepávame. Nakoniec ešte necháme prejsť varom a odstavíme. Polievka je lepšia, keď postojí.

Šošovicová polievka so sušenými slivkami

350 g šošovice

150 g sušených sliviek

80 g oleja

50 g hladkej múky na zápražku

100 g mlieka

ocot

soľ

cukor

Postup:

Prebratú a vopred namočenú šošovicu dáme variť do vody. K napoly uvarenej pridáme sušené slivky a dovaríme do mäkka. Z oleja a múky pripravíme svetlú zápražku, rozriedime ju mliekom, vlejeme do polievky a chvíľu povaríme. Nakoniec polievku ochutíme octom, soľou a cukrom.

Vianočná hubová polievka so smotanou (4 porcie)

70 g sušených húb

1 bujón hubový

celé čierne korenie

250 ml kyslej smotany

250 ml smotany na šľahanie

bobkový list

2 lyžice octu

1 lyžica kryštálového cukru

2 lyžice hladkej múky

soľ

1,8 l vody

50 g masla

5 zemiakov

1 cibuľa

Postup:

Huby vopred namočíme, vodu zlejeme a nalejeme novú čistú. Na masle speníme najemno pokrájanú cibuľu, zalejeme namočenými hubami, posolíme, pridáme bobkové listy, celé čierne korenie, hubový bujón a varíme asi 30 minút. Zemiaky očistíme a nakrájame na menšie kocky, pridáme k hubám a povaríme ešte 15 minút. Obe smotany zmiešame s múkou, za neustáleho miešania ich prilejeme do polievky a varíme ďalších 10 minút. Nakoniec dochutíme cukrom a octom, polievku už nevaríme, ak treba, iba prehrejeme.

 

Makovník, Orechovník, Tvarožník, Lekvárnik, Bryndzovník, Kapustník

Pripravíme si  polotuhé kysnuté cesto.

Kysnuté cesto

½ kg hrubá múka

3 dcl mlieka

12 dkg cukru

½ kocky droždia

3 žĺtky

vanilka alebo vanilkový cukor

strúhaná citrónová kôra

na hrot kávovej lyžičky soli

Plnky na jeden koláč –

Maková: pol litra pomletého maku, 13 dkg cukru, trocha potlčenej škorice a citrónovej kôry. Plnka sa natiera na hrúbku prsta a pokvapká sa sladkou smotanou.

Orechová: 10 dkg pomletých orechov, 7 dkg práškového cukru, trochu škorice. Plnka sa môže pokvapkať smotanou a roztopeným maslom.

Tvarohová: vymiesený, mierne osolený tvaroh alebo tvaroh vymiesený s cukrom, žĺtkami, hrozienkami a snehom z bielok.

Lekvárová: tradičný lekvárnik býval plnený domácim slivkovým lekvárom.

Bryndzová: keď je bryndza ešte sladká a mastná, rozmieša sa len s 2 žĺtkami, lyžičkou múky a štipkou soli. Ak je už príliš ostrá, rozmieša sa s tvarohom a pridá sa trocha masla a uvedené prísady.

Kapustová: hlávkovú kapustu nastrúhame a osolíme. Na masť dáme dusiť nadrobno pokrájanú cibuľu, kapustu a kúsok cukru. Ku kapuste sa podľa chuti pridáva mleté čierne korenie alebo cukor. Vychladnutú mäkkú kapustu natierame na pomastené rozvaľkané cesto.

Vykysnuté cesto rozvaľkáme na plát a natrieme naň rôzne plnky. Naplnené cesto zatočíme do valca, popicháme vidličkou a potreté roztopeným tukom ( najlepšie maslom) dáme piecť do vyhriatej rúry.

Hriatô

Cukor spražíme na karamel. Pridáme citrónovú šťavu a približne 2,5 dcl vody. Prevaríme. Následne  odstavíme a ešte horúce zalejeme pol litrom liehu alebo inej pálenky.

Recepty a článok vznikol s pomocou Spojenej školy v Ružomberku a jej majsteriek Danuše Mažgutovej a Gabriele Macekovej.

Foto – autor.

RK MAGAZÍN je nezávislý spravodajský portál, ktorý informuje o aktuálnom dianí v meste a okrese Ružomberok. Súkromné vydavateľstvo R PRESS vydávalo do konca roka 2022 aj mesačník RK MAGAZÍN, ktorý vychádzal v tlačenej podobe. Ponúkal čítanie magazínového typu o ľuďoch, udalostiach a zaujímavostiach v regióne dolného Liptova. Väčšinu článkov nájdete aj na webe rkmagazin.sk.