Proti gustu predsa len nejaký dišputát

Dnes už máme špecialistov na všetko. Informácií je celá fúra, stačí, že si niekto prečíta pochybný článok alebo knihu, ktorú dnes môže napísať kdejaký „odborník“, a hneď má kopec rád na rozdávanie.

Treba zakázať lepok, treba zakázať éčka, treba zakázať mäso, treba jesť iba bio, treba nakupovať iba vo veľkých obchodných reťazcoch, treba sa riadiť tým, čo je trendy.

Potom tu máme expertov, ktorí si idú na svojom ekologickom aute nakúpiť bio produkty do obchodného centra vzdialeného necelých dvesto metrov, kde majú „bio-vegan-bezlepkovú“ salámu zabalenú v troch obaloch ako matriošku. Dotyčným naviac všade vadia éčka, takže medzinárodným cestám s označením E1 až E962 sa zďaleka vyhýbajú.

Popritom vás budú neustále presviedčať, že ich spôsob života je ten najsprávnejší.

A hoci si vy a vaša rodina zeleninu a ovocie dopestujete vo vlastnej záhrade, všade chodíte na bicykli alebo peši, no nedajbože jete mäso, vypočujete si výčitku, že ste tí, ktorí tvoria najväčšiu uhlíkovú stopu. Ale oni si raz kúpia elektromobil a svoj uhlíkový dlh budú mať nadobro splatený!

Zdá sa, že v dobe, kedy sú informácie pre všetkých rovnako dostupné, chýba to hlavné – zdravý rozum.

Preto je zbytočné čudovať sa, že “osvietená” časť národa sa ulakomí na to, čo je reklamou a okázalými frázami vychválené do nebies, hoci v skutočnosti to za veľa nestojí.

A je jedno, či ide o tovar alebo o politický názor.

Text bol publikovaný v Ružomberskom magazíne číslo 5/2019.

Ilustrácia – autorka

Som vyštudovaná žurnalistka, zaujíma ma kultúra a história dolného Liptova. Rada píšem o problémoch a záujmoch bežných ľudí, cez ich svedectvá sa snažím pripomínať hodnoty, na ktoré by spoločnosť nemala zabúdať. Zároveň pracujem v oblasti zabezpečenia bezpečnosti priemyselných inštalácií.