Najlepšiu kapustnicu varí Laura s Dominikou z Černovej

Recept: pridajte pikantnú, mletú červenú papriku a potom ju vyberte. Súťaž vo varení kapustnice druhýkrát po sebe vyhrali mladé černovské dievčatá (fotogaléria v texte).

V novembrovom chlade a vlhku, no s chuťou zabaviť sa a napokon si aj pochutnať na dobrej kapustnici. Približné také boli ambície šestnástich súťažných tímov a zaiste aj desiatok divákov, ktorí zavítali v sobotu do Čutkovskej doliny na súťaž vo varení kapustnice.

S rybou

 
 

RK Magazín je už tri roky súčasťou ružomberských médií a stále pokračuje vo víziách svojich zakladateľov. Našim cieľom je robiť kvalitnú lokálnu žurnalistiku. Aby sme mohli naďalej slobodne tvoriť, potrebujeme aj vašu podporu.

 
 

Krátko po desiatej to na veľkej lúke medzi miestnymi kolibami začalo cítiť dymom z kúriaceho dreva. Veľmi rýchlo nasledovala z kotlíkov vôňa roztápajúcej sa masti, smažiacej cibule a následne aj chutného mäska.

Sestry Kubisové. Súťažili Katarína (uprostred) a Jana (vpravo). Foto – autor.

„Základ sú domáce suroviny. My dávame červenú kapustu, pretože ju tlačíme aj s cviklou. Potom domáce mäsko a domáca klobáska,“ opisuje prípravu Jana Kubisová z Komjatnej. Na súťaž prišla prvý raz spolu so sestrou Katarínou, ktorá to všetko spískala. Sestry do súťaže prihlásila.

„Museli sme namiešať dve kapusty. Jednu čo sme tlačili v septembri a druhú z októbra. Ale nedávame ocot, aby zostala prirodzene kyslá chuť,“ naznačuje ako vznikala ich rozvoniavajúca pochúťka. Pri pracovnom stole sestier Kubisových, rovnako ako pri takmer všetkých ostatných, nesmela chýbať fľaša pálenky, ktorou počastovali okoloidúcich návštevníkov i fanúšikov. Tu však navyše nechýbalo pohostenie v podobe meteníka, koláčika, mäsa či slaniny.

„Doma robíme originálne pôstnu kapustnicu. Vyvaríme tam rybu. Možno sme to tak mohli skúsiť aj tu, a tým by sme sa odlíšili,“ uvažovala Jana Kubisová ešte počas prípravy tradičnej zimnej a vianočnej pochúťky.

Do súťaže sa zapojilo 16 družstiev. Foto – autor.

Kapusta, klobása, mäso a láska

„Dobrá klobáska, dobré údené mäsko a dobrá kapusta – to je základ,“ hovorí majsterka Gabriela Maceková, pedagogička zo Spojenej školy na ulici Scota Viatora, kde vychovávajú aj budúcich kuchárov. Práve Spojená škola a Koliba u dobrého pastiera boli hlavní organizátori 3. ročníka súťaže vo varení kapustnice.

„Dobré mäsko, domáce, údené a dobrá domáca kapustička. Taká dobrá domáca, ako naše staré mamy tlačili. Naši chlapci si sami tlačili už v októbri v rámci prípravy v škole, tú aj použili pri varení,“ doplnila ju kolegyňa Danuša Mažgutová.

Študenti zo Spojenej školy vyhrali 1. ročník súťaže. Povinnú účasť v rámci praxe ale nemajú.

„Nasilu by to nešlo. Dobrovoľne sem môžu prísť. Teraz tu máme chalanov, ktorí radi varia, chceli sa zúčastniť a kapustnicu pripravujú s láskou, tak ako treba všetko robiť,“ vysvetlila dobrovoľnú mieru angažovanosti študentov, Jakuba a Damiána v súťaži, ktorú škola spoluorganizuje, Danuša Mažgutová.

Jakub Camber (vľavo) a Damián Solár (vpravo) s predsedom poroty. Skončili na treťom mieste. Foto – autor.

Damián Solár má 16 rokov, Jakub Camber 18. Chalani pripravili podľa porotcov tretiu najlepšiu kapustnicu.

„Pani majsterka nám dala recept. Vylepšovali sme si ho po svojej chuti,“ opisuje starší Jakub. Čo to znamená? „Variť s láskou,“ odvetí.

„Veľa lásky. To je hlavný recept. Pripraviť ju zo srdca,“ povedala Ivana Záhorcová, čo je ich tajomstvo, ktorým chcú zaujať profesionálnu porotu. Kapustnicu varila s dlhoročným priateľom Marekom Kormanom. Po drobnom naliehaní popísala aj reálne ingrediencie. „Všetko domáce: mäsko, kapusta, klobása. Kapustu máme len trojtýždňovú, ale výborne natlačenú, naozaj sa podarila,“ hovorí Ivana, ktorá bola spolu s Marekom v podobnej súťaži po prvý raz.

Navarili druhú najlepšiu kapustnicu.

Jednotlivé vzorky si nabrali a na tanieri upravili súťažiaci. Takto ich odniesli pred porotu, ktorá ich následne hodnotila. Foto – autor.

So štipľavou paprikou

Na súťaž prišli aj Dominika Bačíková a Laura Amgwerdová z Černovej. Vlani vyhrali, a teraz pocítili, že byť slávny nie je jednoduché.

„My sme sa prišli zúčastniť, ale všetci nám hneď vraveli, že vlani sme vyhrali, a teraz ideme vyhrať zase. Začala som sa cítiť pod tlakom,“ opisovala pocity favoritiek súťaže Dominika.

„Mala narazenú ruku, tak sme sa museli zosynchronizovať. Ona miešala a dochucovala a ja som krájala. No ale aj tak to nevyšlo, lebo sme všetko pokazili, keď som tam nasypala namiesto obyčajnej pikantnú papriku,“ popísala nepríjemnú situáciu počas prípravy Laura.

Dievčatá varenie nevzdali a kapustnicu zachraňovali.

Porotcovia v teréne dohliadali aj nad detailami, napríklad čistotou improvizovanej poľnej kuchyne. Foto – autor.

„Pýtali sme sa kade-koho okolo, volala som starkej, na horúcej linke. Niekto radil maslo, nik ho tu nemal. Druhý zase rozriediť. Ale pomohli nám porotcovia. Naozaj. Povedali nám, že máme tú papriku, čo pláva navrchu, vybrať. Tak sme ju vybrali, pripravili novú zápražku a dali naspäť. Podľa mňa je ale stále pikantná,“ priblížila záchranné práce na chuti kapustnice Laura Amgwerdová.

Pri vyhlasovaní výsledkov pre veselú dvojicu nastalo veľmi príjemné prekvapenie. Ich kapustnica druhý rok po sebe vyhrala.

 
 

RK Magazín je už tri roky súčasťou ružomberských médií a stále pokračuje vo víziách svojich zakladateľov. Našim cieľom je robiť kvalitnú lokálnu žurnalistiku. Aby sme mohli naďalej slobodne tvoriť, potrebujeme aj vašu podporu.

 
 
Nefalšovaná radosť v okamihu vyhlásenia víťazstva. Foto – autor.

„Keď k nám chodili ostatní koštovať, tak všetci vraveli, že naša je lepšia ako tá ich. Ale neverili sme im,“ tešila sa už s medailou na krku a plaketou v ruke Dominika Bačíková.

A aký je recept dvojnásobných víťaziek?

„Oni si všetci rozvaria cibuľku, mäsko až potom dajú vodu. My od začiatku varíme vodu s mäsom. Kým sa nezačne rozpadávať, aj klobáska. A, samozrejme, len domáce suroviny. Budúci rok už ale chceme skúsiť niečo nové,“ prezrádza Laura, prečo vyjavila tajomstvo najlepšej kapustnice.

„Nie, nechceme skúsiť nové, iba ty chceš,“ zastavila ju Dominika. Či dievčatá úspešný recept zopakujú alebo vymyslia nový sa musíme nechať prekvapiť.

Atmosféru dotvárala aj živá kapela. Foto – autor.

Rodinná atmosféra

Čo je na súťaži príjemné, je nesúťažné správanie sa zúčastnených. Vedia si poradiť, ponúknuť sa, ba dokonca si pomôcť so surovinami.

„Ešte minulý rok nám požičali bravčovú masť. Schovali sme si ju a použili aj tento rok. Ale aj my sme na oplátku poradili a požičali. To sa mi na súťaži páči, že je to také rodinné, ľudia nesúťažia, ale sa podporia lebo sa chcú stretnúť a zabaviť,“ ocenila Laura Amgwerdová, čo organizátori najviac túžili počuť.

Súťažilo viacero družstiev aj z domácej Černovej. Foto – autor.

„Najviac ma teší, že neprišli naozaj súťažiť a neberú to vážne. Prišli sa zabaviť, stretnúť, vymeniť si skúsenosti, recepty, informácie. A prišli aj keď bolo chladno a blato,“ hodnotil Martin Beňo, organizátor z Koliby u dobrého pastiera.

Súťaž vyhodnocovalo päť porotcov. Profesionáli z kuchýň, škôl a reštaurácii nevedeli, koho kapustnicu jedia. Anonymne im jej vzorky doniesli organizátori.

„Napriek tomu, že si želáme, aby išlo o zábavu, stretnutie a priateľskú atmosféru, chceme zabezpečiť objektivitu a po odbornej stránke najvyššiu úroveň súťaže,“ vysvetlil Beňo.

Organizátori navyše dodali všetko potrebné vybavenie na varenie. Súťažiaci si museli priniesť len suroviny.

Odborná porota

Do súťaže sa zapojili aj kuchári. Dokonca dvaja z reprezentačného výberu Slovenska, ktorý bude budúci rok reprezentovať na kulinárskej olympiáde v Štrasburgu. Neuspeli, rovnako ako domáci kuchár z koliby.

„To je na tej súťaži pekné a spravodlivé. Uspeli žiaci zo školy alebo mladé dievčatá. Laici. A nič sa nedeje, každý to berie,“ priblížil Martin Beňo ďalšie zákulisie súťaže.

Všetko to vymyslel Milan Seléši zo Spojenej školy. Práve škola cez svoje kontakty zabezpečuje profesionálnu porotu.

Pusťme sa do nej! Foto – autor.

„Rozhoduje chuť. Samozrejme, pozeráme aj na to, ak to niekto pekne naaranžoval, ale jednoznačne musí jedlo najmä dobre chutiť. Na osemdesiat percent sme sa v porote na ocenených kapustniciach zhodli,“ prezradil člen hodnotiacej komisie Ján Duda, ktorý je prezidentom Euro Torque Slovensko, poradného orgánu Európskej únie v oblasti gastronómie.

„Keď kuchári vedia, čo robia a odovzdajú tam kus seba, hoci to znie ako klišé, je to cítiť. Samozrejme, kvalitné suroviny musia byť. Bez toho to nejde. Všetci navarili chutné kapustnice, viac-menej štandardné. Nič nás nejako zvlášť neprekvapilo tento rok. Jedna chutila viacej po hríboch, bola tu smotanová, všeobecne ale bolo viacero takých, kde akoby nebola ešte dostatočne vykvasená kapusta a išli skôr do sladkej chute,“ zhodnotil porotca Ján Duda.

Druhí skončili Ivana Záhorcová a Marek Korman. Foto – autor.
Víťazky zahalené oparom z vlastnej kapustnice. Foto – autor.
A tu ešte raz. Víťazky vo varení kapustnice: Laura (vľavo) a Dominika. Foto – autor.
Tanier so skúšobnou vzorkou musí byť pred porotou tip-top. Foto – autor.
Varili mladí, aj skúsení mazáci. Foto – autor.
Časť poroty počas oceňovania najlepších. Ján Duda celkom vľavo. Foto – autor.

Titulná fotografia – Dominika Bačíková (vľavo) a Laura Amgwerdová vyhrali súťaž vo varení kapustnice druhý raz po sebe. Foto – autor.

Mám za sebou desať rokov práce v Mestskej televízií Ružomberok. Pedagogicky pôsobím na Katedre žurnalistiky Katolíckej univerzity, kde som aj vyštudoval. V Ružomberskom magazíne som šéfredaktor.