Gulášová sezóna vyvrcholila aj v Liptovskej Teplej

Belanskí kuchtíci, Pohoďáci či Slovenskí diabetici. Aj družstvá s takýmito názvami sa zapojili do 11. ročníka otvorených majstrovstiev vo varení gulášu v Liptovskej Teplej.

Tento rok sa v Liptovskej Teplej opäť stretli amatérski kuchári, aby si zmerali sily vo varení gulášu. Do súťaže sa prihlásilo 16 družstiev. Nechýbala dobrá hudba, sprievodné aktivity, ale predovšetkým výborná atmosféra.

Súťažiaci začali s prípravou svojich surovín a ingrediencií už predpoludním. Na otázku, čím je ich guláš výnimočný, však odpovedať nechceli. „ To sa neprezrádza, treba variť s chuťou a láskou,“ odpovedal Fero z tímu Belanských Kuchtíkov.

Na to, aby bolo jedlo hotové a nachystané na prezentáciu, mali štvorčlenné družstvá štyri hodiny. Špecialitou tohto ročníka bol tím zložený z troch maloletých chlapcov, ktorí však pomoc dospelých vôbec nepotrebovali. Najmladší z družstva Pohoďáci mal len dvanásť rokov. Prezradili nám však, že tento ročník nie je ich premiérový. „Minulý rok sme pomáhali urbáru, ale na tento ročník sme sa už pripravili sami. Náš recept máme z internetu,“ uviedol Michal.

Ako sa kotlíky zapĺňali surovinami, tak sa okolím začala šíriť vôňa opraženej cibuľky a duseného mäska so štipkou štipľavej papriky a aromatických byliniek. To prilákalo aj množstvo divákov a ochutnávačov jednotlivých gulášov.

Popoludní museli kuchári svoje nástroje odložiť a pripraviť hotové jedlo na ochutnávku. Porota, ktorá pozostávala z mestských poslancov a starostov z okolitých dedín, sa zhodla, že vybrať ten najlepší guláš, bolo naozaj náročné. Napokon však rozhodli jednohlasne – prvé miesto získal tím Motýle. Zrejme aj vďaka ženskej ruke. „Ja dirigujem chlapov, čo majú robiť a kontrolujem ich,“ povedala s úsmevom „motýlia“ domáca pani.

Na druhom mieste skončili Belanskí kuchtíci. „Sme tu už šiesty rok a druhé miesto sme obsadili už po tretíkrát,“ uviedol gulášmajster Fero. Bronzovú medailu získalo družstvo s názvom LKH.

Podujatie pripravila obec Liptovská Teplá, kultúrno-športová komisia pri obecnom zastupiteľstve a ďalší aktivisti z obce za podpory mnohých sponzorov. Kto má chuť súťažiť a myslí si, že práve ten jeho guláš je najlepší, môže si to vyskúšať opäť o rok.

Michaela Barcíková, študentka žurnalistiky

Foto a video – autorka