1984

Klasické dielo o totalitarizme môže byť v našej spoločnosti opäť aktuálne.

Pred pár dňami som bol na opäť skvelom predstavení Slovenského komorného divadla v Martine. Bola to premiéra hry 1984 podľa románu Georga Orwella. Podľa dramaturga inscenácie ide o klaustrofobickú víziu totalitarizmu. Orwell podľa neho otvára čitateľom oči, ponúka ucelený návod metasystému fungovania režimov. Všetkých režimov. Aj tých demokratických. Vymývanie mozgu, dezinformácia,  manipulácia, vydieranie, strach.

Rok 1984 mi pripomína aj výbuch obchodu potravín na dnešnej Podhore. Odvtedy sa ten priestor už nezurbanizoval, ale naopak. Plánované námestie, či nákupné centrum sú pre Ružomberčanov žiaľ už len nesplniteľným želaním.

Tento neutešený stav symbolizuje našu nemohúcnosť  sa opäť stať mestom, ktoré zaujme na mape Slovenska miesto, aké si historicky zasluhuje.

Je tu mnoho mladých ľudí, ktorí sú nespokojní s týmto stavom a chcú mestu pomôcť. Treba vykonať veľa práce, veľa vecí zmeniť, aby sa tu žilo lepšie.  Je úplne prirodzené, že sú kritickí, mnohí boli vo svete, zažili fungujúci systém a majú oči otvorené.

Keď však čítam viaceré ružomberské tlačené či elektronické médiá, zisťujem že je to inak. Čítam takmer o raji na zemi, avšak strašne utajenom alebo vzdialenom, keďže tu počet obyvateľov napriek úspechom súdruhov klesá. Rozumiem, že nie každý potrebuje ku šťastiu aby boli v meste nové pracovné miesta, rozvíjajúca sa bytová výstavba, cyklotrasy a parky, kde si môžete užiť čistý vzduch. Ak sme sa doteraz zaobišli bez zábavno-nákupné ho centra, či námestia nevadí, však do L.Mikuláša je to na skok.

Tento potemkinovský prístup k riešeniu problémov je klasické získavanie času pre ospravedlňovanie svojej neschopnosti pri plnom čerpaní verejných zdrojov pre seba a svojich kamošov. Z pohľadu rozvoja nič nie je pripravené a sľuby fungujú.  Najprv je tu snaha o presvedčenie voličov o tom, že je všetko pripravené, že ešte jedno volebné obdobie a všetko sa už môže realizovať. Následne príde na rad scenár hľadania imaginárneho nepriateľa, kvôli ktorému sa procesy brzdia. Popri tom, sa intenzívne komunikujú obyvateľom témy, ktoré by mali byť pre samosprávu samozrejmosťou, ale prezentujú sa v štýle megaúspechov komunistických päťročníc.

Vrátim sa k Orwellovi. V čom spočíva aktuálnosť knihy 1984? Je to varovanie pred akoukoľvek totalitou, ale zároveň je to aj poznanie, že ju tí čo majú moc využívajú ako návod…

Pre tých čo majú radi dobré divadlo, preto odporúčam :-).

Prajem si, aby sa v Ružomberku žilo lepšie.