S Košicami to nevyšlo ani na sedemnásty pokus

Niekdajšiu dominanciu Ružomberka na slovenskej basketbalovej scéne už dávno prebrali Košice. Vládnu aj vzájomným zápasom. Na víťazstvo ružomberské basketbalistky čakajú už tri a pol roka.

Prvá veľká skúška nového družstva MBK Ružomberok v novej sezóne prišla v sobotu. Nik lepší ako Good Angels Košice na Slovensku nie je. Bol z toho zatiaľ najlepší výkon MBK, ale na majstra aj tak nestačil.

Vyhrali s prehľadom

Po zápase, kde „anjelky“ vyhrali o deväť, hoci viedli aj o sedemnásť bodov, sa iné, ako že vyhrali s prehľadom, povedať nedá. Po vyrovnanom úvode, keď Ružu len doťahovali, sa na konci druhej štvrtiny dostali do deväťbodového trháku. To bolo kľúčové, pretože na palubovke získali istotu a náskok dokázali kontrolovať.

„Trošku sme sa spamätali z tej ich agresívnej obrany, začali sme hrať našu hru a vtedy sa to otočili na našu stranu,“ opísala kľúčový moment kapitánka hostí Zuzana Žirková.

Rovnako to videl aj domáci lodivod Juraj Suja: „V druhej štvrtine sme trochu vybuchli. Na 2-3 minútky sme stratili koncentráciu v obrane. Mali sme na konte jeden faul, a aj tak sme dovolili súperovi skórovať 6 či 8 bodov zvnútra. To je neprípustné. Vtedy nám odišiel na deväť bodov a potom výsledok kontroloval. Už bolo ťažké zvrátiť ho späť.“

Pre polovicu kádra MBK to bola prvá skúsenosť so slovenským majstrom. „Nemyslím, že to bol až taký ťažký zápas. Boli lepší v niektorých momentoch pod košom. Ale pre mňa to bolo normálne stretnutie, nič špeciálne. Nie som z nich nejako ohúrená. Ale zlé je, že sme prehrali,“ hodnotila bezprostredne po stretnutí autorka ôsmich bodov Melissa Diawakanová.

Súboj obrán vyhrala streľba

Tvrdá, ba až agresívna obrana, je v modernom basketbale základ. Hovorí o nej tréner Suja a hovoril o nej aj košický náprotivok Peter Jankovič. V zápase sa obaja snažili dominovať práve týmto spôsobom.

Potom je rozhodujúce, kto sa proti tejto agresivite dokáže v útoku lepšie strelecky presadiť. „Hrali sme do konca, bojovali, koncentrovane v obrane, boli sme dobrým súperom a z tohto pohľadu som s naším výkonom spokojný,“ nie často takto chváli Juraj Suja po prehre svoj tím. „Ale povedal by som, že Košice ukázali väčšiu rutinu. Mrzí ma len, že nás zradila streľba. Najmä za tri body sme mali skórovať viac ako dvakrát,“ doplnil.

„Myslím, že veľmi dobrou obranou sme dokázali eliminovať domáci tím, ktorí hral veľmi dobre, agresívne aj v obrane aj v útoku, takže ten zápas bol pre divákov veľmi zaujímavý. Tvrdý, napínavý, ako keď sa stretnú dva Eurocupové tímy,“ hodnotil košický tréner Jankovič.

Košice uspeli v percentuálnej úspešnosti streľby za dva body a viac mali aj doskokov. Ostatné štatistiky boli viac-menej vyrovnané.

Francúzska rozohrávačka s konžskými koreňmi Melissa Diawakanová velí ružomberskej rozohrávke. Foto – Rudolf Maškurica

Už sedemnásť zápasov

Bola streda a Ružomberok sa po desaťbodovom víťazstve v Koniarni radoval z vyrovnania finálovej série 1:1 na zápasy. Všetko je v boji o titul otvorené. Hovoríme o apríli 2014. To bolo naposledy, kedy sa Ružomberčanky v zápase s Košičankami radovali z víťazstva. Odvtedy ich prehrali, aj s tým v sobotu, sedemnásť!

„To je vaša novinárska štatistika. Ja si pamätám, že sme ich porazili vo finále pred štyrmi rokmi. Odvtedy nie. Boli sme párkrát blízko, ale nezaoberám sa tým. Pozerám sa dopredu a určite ich chceme v tejto sezóne zdolať,“ reaguje tréner Suja.

Z dievčat nie je v kádri už žiadna, ktorá by si toto víťazstvo mohla pamätať. „Viem, že tu v meste je to niečo viac hrať proti Košiciam. Všetci chcú, aby sme ich porazili, lebo je to veľký rival. Ale my sme tu úplne nový tím. Dávame sa dokopy a spolu vieme urobiť naozaj ešte veľa dobrého. Myslím si, že sa od začiatku sezóny zlepšujeme,“ sediac na stoličke hovorí zamyslená rozohrávačka Ruže Diawakanová.

Je unavená, tradičný šibalský úsmev nahradila zamyslená tvár. Na palubovke zostala po stretnutí posledná. Sebavedomie ale nestráca. „Vôbec sa nemusíme hanbiť za to, čo sme dnes večer ukázali. Košice nemali v tíme až také veľké predsezónne zmeny, ako my. Budeme ešte s nimi hrať veľa zápasov a chceme vyhrať. Ale nesústredíme sa na Good Angels. My chceme vyhrať každý zápas,“ uzatvára rozpravu o téme Good Angels francúzska dirigentka hry v ružomberskom drese.

Skoncentrovať sa treba veľmi rýchlo. Už v stredu vstúpi MBK do Európskeho pohára FIBA. Od 17. hodiny hostí ruský celok Enisey Krasnojarsk, a to nebude o nič ľahšia prekážka, ako tá košická.

 

MBK Ružomberok – Good Angels Košice 52:61 (15:15, 26:33, 35:46). Kováčiková, Diawakanová, Jackovecová a Bozókiová po 8, Janoščíková 7, Mištinová 5, Moravčíková 4, Bartánusová 2 – Žirková a Stehlíková po 11, Petersová, Morrisová a M. Páleníková po 8, Jurčenková 6, Šarauskaitéová 5, Bálintová a Theinerová po 2. Štvrtiny: 15:15, 11:18, 9:13, 17:15. Trojky: 2-1. TH: 14/16 – 12/22. Diváci: 800.

Titulná fotografia – Rudolf Maškurica

Mám za sebou desať rokov práce v Mestskej televízií Ružomberok. Pedagogicky pôsobím na Katedre žurnalistiky Katolíckej univerzity, kde som aj vyštudoval. V Ružomberskom magazíne som šéfredaktor.