Liptovskému múzeu sa nepozdáva názov Fotoklubu

Fotoklub pri Liptovskom múzeu musí zmeniť názov. Liptovskému múzeu sa nepáči, že jeho meno je v názve fotografického spolku.

„Začíname byť kamienkom v topánke. Mám pocit, že zavadziame,“ hovorí predseda Fotoklubu pri Liptovskom múzeu Štefan Ižo na margo aktuálnych poťahovačiek.

Začalo to obvinením

Keďže Fotoklub nemá vlastné priestory, už 40 rokov pôsobí a vystavuje v Liptovskom múzeu. „Od roku 1976, keď sa zjednotilo viacero fotografických klubov, máme priestory v Liptovskom múzeu. Vtedy, keď sme sa formovali ako jedno združenie, tak sme práve vďaka podpore múzea prijali názov Fotoklub Liptovského múzea,“ vysvetľuje Ižo ako fotografi prišli k svojmu názvu.

Tento stav vydržal 28 rokov. Od roku 2004 pôsobia pod názvom Fotoklub pri Liptovskom múzeu. Kvôli možnosti čerpania dotácií sa pretransformovali na občianske združenie, a preto po dohode s múzeum zmenili názov.

Ako jedno z aktívnych združení, ktoré ročne pripraví do desať rôznych výstav, sa pravidelne uchádza o finančné dotácie od mesta. To ich rozdeľuje cez kultúrnu komisiu.

„Po tohtoročnom rozdelení dotácií vznikli v kultúrnej komunite reči, že peniaze, ktoré dostávame na organizovanie výstav, vlastne pripadnú Liptovskému múzeu. Riaditeľ Martin Krupa nám následne oznámil, že meno múzea očierňovať nenechá. Vraj si musíme zmeniť názov,“ popisuje začiatok problémov Ižo.

Zmeňte názov, inak nebude zmluva

Členovia Fotoklubu nesúhlasili, keďže názov majú riadne zaregistrovaný na ministerstve kultúry a sú ním dlhodobo známi. Doteraz s tým nikto nemal žiadny problém. Vysvetliť sa podľa Štefana Iža dá aj to, že peniaze, ktoré dostanú, naozaj nejdú pre múzeum.

Vzájomná zmluva medzi Fotoklubom a Liptovským múzeom je podľa Iža bezodplatná. Fotografi pripravia program v poskytnutých priestoroch v podobe deviatich výstav do roka. Za to nafotia dve akcie, ktoré si múzeum vyberie.

Keďže riaditeľ múzea Martin Krupa trval na svojom rozhodnutí zmeniť názov, fotografi ho požiadali o písomnú formu žiadosti. „Tú sme nedostali. Namiesto toho prišla odpoveď, že ak si nezmeníme názov, múzeum nám nepredĺži zmluvu na ďalší rok,“ dopĺňa predseda fotografov.

Aktuálne priestory fotogalérie v Liptovskom múzeu. Foto – fotoklub.sk/Štefan Ižo

Chybu treba napraviť

„Liptovské múzeum v Ružomberku požiadalo Fotoklub pri Liptovskom múzeu o zmenu názvu s tým, že my nezriaďujeme ani nijakým spôsobom nekontrolujeme činnosť tohto občianskeho združenia. Nanajvýš korektným preto je oddeliť názov Fotoklubu ako občianskeho združenia od verejnej inštitúcie,“ vysvetľuje postoj múzea riaditeľ Martin Krupa.

Na otázku prečo, Krupa hovorí: „Vznikali nejasnosti, ktorým sa snažíme vyhnúť,“ a zopakuje vetu o tom, že múzeum nekontroluje ani nezriaďuje toto nezávislé združenie súkromných osôb.

Riaditeľ múzea si nemyslí, že je to príliš radikálny postup, žiadať inú organizáciu o zmenu názvu, hoci je tak dlhé roky známa. Podľa neho to bola chyba, že takýto názov vo Fotoklube pred trinástimi rokmi vznikol.

„Keď sa stane chyba, treba ju napraviť, a týmto spôsobom sa Liptovské múzeum snaží korektne vyriešiť situáciu s používaním svojho názvu v názve inej právnickej osoby,“ argumentuje Krupa.

Fotografi sa podvolili. Budú Fotoklub RK 1924

Fotografi sa hrozbe nepredĺženia zmluvy podvolili. Nevedia si predstaviť, kde by v Ružomberku po toľkých rokoch vystavovali. Súčasné problémy im už aj tak narobili škrty cez rozpočet.

„Na budúci rok sme zatiaľ nedohodli žiadnu výstavu, všetko odmietame. Bolo by to veľké riziko. Ak nedostaneme zmluvu, budeme potom rušiť a odvolávať výstavy? Nechceme takto hazardovať,“ zdôvodňuje Ižo kroky Fotoklubu.

Členská schôdza rozhodla o zmene názvu. Premenujú sa na Fotoklub RK 1924. Vypracovali nové stanovy a požiadali ministerstvo o zmenu. Následne budú čakať, aký návrh zmluvy od Liptovského múzea dostanú.

Múzeum odmieta reči, že by sa chcelo fotografov zbaviť. „Liptovské múzeum má záujem na spolupráci s každou osobou, organizáciou či združením osôb, na princípe korektnosti a vzájomnej výhodnosti,“ uzatvára riaditeľ Krupa.

Titulná fotografia – Priestory v Liptovskom múzeu, ktoré využíva Fotoklub pri Liptovskom múzeu. (foto – fotoklub.sk/Fedor Polóni).

Mám za sebou desať rokov práce v Mestskej televízií Ružomberok. Pedagogicky pôsobím na Katedre žurnalistiky Katolíckej univerzity, kde som aj vyštudoval. V Ružomberskom magazíne som šéfredaktor.