Haskić sa gólovo prebudil. Ružomberok vďaka tomu zdolal Prešov

V dohrávanom stretnutí 11. kola Fortuna ligy futbalisti MFK Ružomberok v nedeľu večer zvíťazili nad Prešovom 3:1.

Oranžová remíza na pôde silnej Nitry a presvedčivé, sedemgólové víťazstvo v slovenskom pohári v Belej-Duliciach. To Prešov nedal gól štyri zápasy po sebe a vyfasoval „doma“ v Poprade sedmičku od Trenčína. Karty pred zápasom 11. kola futbalovej ligy boli zdanlivo rozdané pre Ružomberok.

Lenže práve takéto zápasy bývajú najťažšie. Húževnatý súper zatiahnutý pred bránou, s extra motiváciou (na lavičke bol nový, hoci dočasný tréner), túžiaci po akokoľvek ukopanom bode. Pre ambíciu Ružomberka dostať sa po základnej časti do nadstavby o titul (prvých šesť tímov) a odtiaľ minimálne do Európskej ligy, by to bola pohroma.

A tak kým domáci Ružomberok chcel vyhrať, ale opatrne, aby vzadu zbytočne neinkasoval, hosťujúci Šarišania bránili svoj bod, a na ten to vyzeralo väčšinu stretnutia. Tento futbalový mariáš je v našej lige príliš častým javom. Dôsledkom je divácky neatraktívne predstavenie, kde túžba po bodoch jedným nohy zväzuje a druhým zase nedokáže rozviazať. To sa stalo aj v nedeľu.

Ružomberok svoju prevahu zúročil Haskićovým gólom, ale ešte do polčasu vyrovnal páradnou strelou mladý reprezentant Černák. Okrem toho po jednej dobrej príležitosti na každej strane, a inak málo futbalovo atraktívneho.

Haskić už nie je pod tlakom

Až do 78. minúty to bolo o čakaní, či sa Ruža nejakým spôsobom dostane až k ohrozeniu brány „koňarov”. Dostala sa ešte dvakrát. Vždy bol pri tom Haskić. Druhý pokus už zužitkoval po nevšednej prihrávke Daniela na druhý gól v zápase. Dvadsaťosemročný útočník tak strelil svoj 2. a 3. tohto sezónny ligový gól. „Som vďačný mužstvu, že mi pripravili šance. Osobne sa teším, že som ich zase využil,“ delil sa skromne o svoj úspech po zápase Haskić.

Na oba góly mu prihral Erik Daniel, ale nie to je teraz také podstatné. Haskić nastúpil za Ružomberok do konca augusta na 11 zápasov. Strelil v nich dva góly. Jeden z toho v slovenskom pohári vo Veľkej Lomnici. Na obávaného útočníka nie práve oslnivá efektivita.

Lenže v útoku sa z Liptákov nedarilo nikomu. Lačný napokon odišiel, Haskić a Gerec sa zranili a Ruža zostala bez útočníkov. Bosniak sa po troch zápasoch vrátil. Pred týždňom v Nitre hral chvíľu, v pohári v Belej-Duliciach (skóroval) a teraz proti Prešovu celý zápas.

Počet jeho štartov sa tak po zranení rozšíril na 14. Strelecké konto v Ružomberku narástlo na päť. „Keď som prišiel v lete do Ružomberka, potreboval som si zvyknúť na iné prostredie. Určite, nedarilo sa mi až tak, ako by všetci chceli. Od útočníka sa čakajú góly a z tohto pohľadu som bol pod tlakom. Ale ten teraz padol. Chcem pokračovať vo svojej práci a dúfam, že prídu aj ďalšie góly,“ zdôveril sa o pocitoch a posledných troch mesiacoch pod Čebraťom Haskić.

Na penalty je určený Kružliak

Tri minúty pred koncom, keď futbalová Ruža s vedomím jednogólového náskoku dostala v závere farbu, vôňu aj lesk, išlo zrazu všetko ľahko. Aj akcia, po ktorej prišiel faul na Haskića a po ňom pokutový kop, vyzerala ako tuctová. Akurát že predtým chalani nedokázali v súperovej šestnástke utekať obrancom, ako to v tomto prípade vyšlo (nebyť faulu) Haskićovi.

Loptu si postavil kapitán Kružliak. Prudko, pod brvno a nechytateľne prikrášlil na konečných 3:1. Mohol kopať aj Haskić a streliť hetrik? „Už pred zápasom vieme, kto kope penalty. Potrebovali sme ten gól, aby sme zbytočne nemali stres. Myslím, že Domino dobre kope penalty, takže bolo zbytočne tam ísť,“ vysvetlil Haskić, čo sa dialo krátko pred penaltou a tretím gólom Ružomberka.

„Dôležité bolo, že druhý polčas sme stupňovali tempo a následne po prestriedaní dali rozhodujúci druhý gól. S blížiacim sa koncom sme nestratili hlavu a naozaj trpezlivou, presnou, rýchlou hrou sme donútili súpera k chybám a dotiahli tak zápas do víťazného konca,“ hodnotil po stretnutí tréner MFK Norbert Hrnčár.

Vo Fortuna lige nasleduje týždňová prestávka. Vyplní ju reprezentácia, ktorá uzavrie kvalifikáciu na Majstrovstvá sveta 2018 v Rusku. Kvalifikáciu na Euro 2019 hrá aj reprezentácia do 21 rokov. V nej sú nominovaní aj obrancovia Dominik Kružliak a Šimon Kupec.

Na ligu tak najbližšie pôjdeme až v sobotu 14. októbra. Súperom domáceho Ružomberka budú Zlaté Moravce.

 

MFK Ružomberok – 1. FC Tatran Prešov 3:1 (1:1)

MFK Ružomberok: Macík – P. Maslo, J. Maslo, D. Kružliak, Kupec (74. Kunca) – Qose – Daniel, Kochan, Kostadinov (67. Takáč), Gal Andrezly (90+ Jonec) – Haskić

1. FC Tatran Prešov: Ferenc – Bartek, Udeh Maduka, Hovančík, Streňo – T. Sedlák (84. Trebuňák), Keresteš – Issa (69. Dupkala), Katona, Černák (73. Micherda) – Wiezik

Góly: 17., 78. Haskić, 87. D. Kružliak (z 11 m.) – 37. Černák

Žlté karty: 60. Kochan – 16. Sedlák, 54. Hovančík, 79. Udeh

Rozhodovali: Prešinský – Chládek, Jenčura

Diváci: 1357

Titulná fotografia – mfkruzomberok.sk/Nermin Haskić v súboji s prešovským obrancom, všetko to sleduje Erik Daniel.

Mám za sebou desať rokov práce v Mestskej televízií Ružomberok. Pedagogicky pôsobím na Katedre žurnalistiky Katolíckej univerzity, kde som aj vyštudoval. V Ružomberskom magazíne som šéfredaktor.